Johannesburg

Johannesburg is een stad met vele gezichten en kent een groot contrast tussen rijk en arm. In deze metropool leven ruim vijf miljoen inwoners. Rijk, arm, blank en zwart zijn hier duidelijk van elkaar gescheiden. De stad beschikt over chique restaurants, dure kantoren en extravagante uitgaansgelegenheden maar ook de meest armoedige sloppenwijken van Zuid-Afrika. Johannesburg was voorheen een stoffig mijnstadje maar is met de vondst van het kostbare goud in 1886 uitgegroeid tot het commerciële en industriële hart van Zuid Afrika. Goudzoekers vanuit de hele wereld stroomden naar Johannesburg (ook wel Jo’Burg genoemd) om hun geluk te beproeven.
Ondanks deze kostbare vondst kent de stad vooral een zwarte geschiedenis vanwege de grote strijd tussen blank en zwart. Ondanks het feit dat de stad in de lift zit en de misdaadcijfers worden teruggedrongen raden wij u niet aan om de sloppenwijken zonder gids te bezoeken. Soweto is de bekendste township waar u onder begeleiding o.a. ook de voormalige huizen van Nelson Mandela en Aartsbisschop Tutu kunt bekijken. Waar u op eigen gelegenheid naartoe kunt gaan is het indrukkende Apartheidsmuseum.
Het Apartheid Museum is misschien wel het meest interessante en aangrijpende museum van heel Zuid-Afrika. Hier krijg je een multimediale tour door de verschrikkelijke geschiedenis van de apartheid. Bij binnenkomst ontvangt u een kaartje waarop je een willekeurig ras toegewezen krijgt: blanke of nie blankie. Als bezoeker krijg je een realistisch en confronterend beeld van het leven van een zwarte Zuid-Afrikaan in de tijd van de apartheid. Geen ''leuk'' of ''luchtig'' museum maar zeer zeker indrukwekkend.
In Joubert Park kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen. Hier bevindt zich namelijk de ‘Johannesburg Art Gallery’ waar een mooie collectie Zuid-Afrikaanse en internationale kunst wordt getoond. U kunt er ook voor kiezen om Gold Reef City te bezoeken. In dit oude goudmijnstadje vindt u authentieke winkels, bars en natuurlijk een goudmijn waar u ook een tour kunt boeken.


Johannesburg