Drakensbergen

Het uKhahlamba Drakensbergen Park, of simpelweg de Drakensbergen, is verreweg één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika. Deze indrukwekkende bergketen in het oosten van Zuid-Afrika biedt majestueuze bergen en eindeloze vergezichten. Het staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een rondreis door Zuid-Afrika is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Drakensbergen. De Drakensbergen zijn onderverdeeld in drie regio's; de noordelijke, centrale en zuidelijke Drakensbergen. 

In de Noordelijke Drakensbergen ligt het Royal Natal National Park. Dit ruige landschap is onder andere geschikt voor ervaren bergbeklimmers maar ook de minder ervaren wandelaars kunnen hier prachtige wandelingen maken. Het hoogtepunt van het park is het Amphitheater. Deze natuurlijk gevormde steile rotswand is ruim 1200 meter hoog en vijf kilometer breed. Ook een enorme trekpleister is de Tugela Falls, de op één na hoogste waterval ter wereld. Met een hoogte van 948 meter stort het water in vijf stappen naar beneden. 

Ook het Golden Gate Highlands National Park is onderdeel van deze regio. Het park heeft haar naam te danken aan de goudkleurige rotspartijen en vormt het thuis van onder andere zebra's, gnoes en jakhalzen. Maak ook hier mooie wandellingen onder begeleiding van een gids en verken de talloze grotten die in het park verborgen liggen. Ook is het park natuurlijk een paradijs voor vogelliefhebbers. Door de gouden rotsformaties is het park op zijn mooist vlak na zonsopkomst en even voor zonsondergang. Net als de Grand Canyon in Amerika lijken de rotsen in vlam te staan. 

Andere hoogtepunten in de Centrale Drakensbergen zijn Giant's Castle Nature Reserve, Cathedral Peak, en maar liefst 30.000 rotsschilderingen van de San bevolking. De meeste schilderingen zijn te vinden in Sigubudu Shelter en de Cannibal Cave. Je ziet veelal dieren, menselijke figuren, half-mens-half-dier-afbeeldingen en geometrische figuren. Champagne Valley is ook een ideale locatie om zowel de noordelijke als de zuidelijke Drakensbergen te verkennen. 

Opvallende natuurverschijnselen zijn Devil's Tooth, de Eastern Buttress, the Policeman's Helmet en de Sentinel. Zoals je wellicht al hebt opgemerkt zijn een aantal van deze plekken vernoemd naar hun vorm.

In het zuiden van de Drakensbergen ligt de bekende Sani Pass, dit is de hoogste bergpas en verbind Zuid-Afrika met Lesotho. Deze bergpas is enkel en alleen te berijden met een 4x4. Let ook op dat je met deze bergpas een grensovergang overschrijdt, dus vergeet je paspoort niet! Onderweg kun je genieten van spectaculaire vergezichten en een groot scala aan bochtenwerk. Onderweg kom je langs tal van kleine dorpjes die volledig zijn afgesloten van de bewoonde wereld. 

Wist je dat ook de Panorama Route onderdeel uitmaakt van de Drakensbergen? Ten oosten van Johannesburg ligt deze mooie route met tal van hoogtepunten. Denk hierbij aan de Blyde River Canyon met de Drie Rondavels, Gods Window en Bourke's Luck Potholes. Ook hier vind je tal van prachtige wandelroutes en watervallen. Dit noordelijke deel is wat lager gelegen dan het zuidelijke deel maar nog steeds zie je een enorm verschil met de aansluiting op de savanne met het Kruger National Park. 

Drakensbergen