Snorkelen & Duiken op de Galapagos eilanden

Avatar Reisspecialist Indy van Overbeek | 14 Jan 2022

In april 2019 ging reisspecialist Indy naar de Galapagos eilanden en bezocht de 2 grootste eilanden: Isabela en Santa Cruz. "Er is zoveel wild-life te zien rondom de Galapagos eilanden. Ik ben enorm fan van het onderwater leven en dit is ook de voornaamste reden waarom ik een bezoek wilde brengen aan de Galapagos eilanden. Ik wil daarom gaan snorkelen en duiken om te zien wat er onder water te beleven is!". Lees hier onder de verschillen en ervaring van snorkelen versus duiken in Galapagos.

 

WILD-LIFE ONDERWATER

Het is niet nodig om te duiken om dieren in het wild te zien op de Galapagos eilanden! Tijdens het snorkelen, en zelfs gewoon door rond te lopen, kun je veel dieren in het wild tegenkomen. Je moet wel weten waar je naartoe moet gaan. Alhoewel, het zien van dieren in het wild is nooit 100% gegarandeerd. Daarnaast zijn er meer factoren die een rol spelen als het gaat om het zien van wilde dieren. Zo zijn bijvoorbeeld de weersomstandigheden en de locatie erg belangrijk. Het is namelijk niet zo dat je bij het duiken per se een grotere variatie aan dieren zult zien dan bij het snorkelen. Ik had de mogelijkheid om beide activiteiten te doen op de Galapagos eilanden. Tijdens het duiken zag ik prachtige dieren zoals veel witpunt- en zwartpunthaaien, 2 hamerhaaien van een afstandje, een manta rog van dichtbij, zeeleeuwen die nieuwsgierig om je heen zwemmen, een octopus, een zeeschildpad en heel veel geweldige en mooie gekleurde vissen. Met snorkelen zag ik veel zeeschildpadden, grote maar ook kleinere van heel dichtbij, een paar zeehonden, een zwemmende iguana, een zwarte adelaarsrog en 2 kleine pijlstaartroggen, een witpunthaai, een zeepaardje, pinguïns en ook veel mooie kleurrijke vissen.

Ecuador - Snorkelen

LEEFTIJD RESTRICTIES 

Snorkelen is voor iedereen! Er is geen leeftijd restrictie gebonden om te kunnen en mogen snorkelen. Ik zelf begon met snorkelen toen ik 5 of 6 jaar oud was. Dit zijn een van de beste herinneringen die ik heb aan mijn vakanties toen ik jonger was. Ondanks dat er geen leeftijd restricties vereist zijn voor snorkelen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je kunt zwemmen. Om te kunnen duiken gelden er weer andere regels. In de Galapagos eilanden kun je een 'ontdekkingsduik' doen wanneer je geen duikbrevet hebt, maar om een volledige dag met meerdere duiken te kunnen doen, is een certificering vereist. Bij het behalen van je PADI (duikbrevet) geldt er een minimum leeftijd vanaf 10 jaar. Onder de 15 jaar, kun je een PADI Junior Open Water brevet behalen, dat bij het bereiken van je 15 en ouder kan worden geüpgraded naar PADI Open Water brevet. Voor kinderen jonger dan 13 jaar is een ouder of voogd verplicht om toestemming te geven om zich te registreren voor een PADI certificering.

Ecuador - Manta Duiken

PRIJS 

Over het algemeen is duiken duurder dan snorkelen. Dit komt voornamelijk door de apparatuur die tijdens de activiteit wordt gebruikt. Bovendien is de locatie bij het duiken meestal alleen per boot bereikbaar. Daarnaast gaat er een instructeur met je mee tijdens de duik tenzij je je eigen duikuitrusting hebt. Snorkelen is in dat opzicht en stukje makkelijker. Je kunt in principe gaan waar en wanneer je maar wilt als je je eigen snorkelspullen hebt. Ik ben gaan snorkelen naast het dok van Isabela Island, en hier kwam ik pinguïns en zeehonden tegen (en dit was helemaal gratis)! Je kunt snorkelen zo duur maken als je wilt. Als je met een snorkel tour mee wilt gaan, zijn er verschillende opties en prijzen. Zo is de Bay Tour in Santa Cruz goedkoper dan Los Tuneles in Isabela, of bijvoorbeeld naar Santa Fe Island. Hoe hoger de prijs betekent niet altijd dat er meer wild te zien is. Nogmaals, je hebt gewoon een beetje geluk nodig!

TIJD 

Voor duiken hangt de onderwatertijd af van hoeveel lucht de tank heeft en hoe snel je ademt. De meeste duiken duren ongeveer 40 minuten, afhankelijk van de vorige genoemde factoren. Naast de duik zelf zal het enige tijd duren om alle spullen aan te trekken, een buddy check te doen en naar een locatie te gaan om te duiken. In dat opzicht heeft snorkelen die beperkingen niet, dus je hebt vrijwel onbeperkte tijd om deze activiteit te doen. Ook kan snorkelen op bijna elk strand dat je bezoekt, maar dat betekent natuurlijk niet dat het overal even mooi is onderwater en er wild-life te zien is!

Ecuador - Vissen Duiken

INDY’S PERSOONLIJKE MENING

Als het gaat om snorkelen versus duiken op de Galapagos eilanden, heb ik niet per se een voorkeur. Ik hou van zowel snorkelen als duiken en ze hebben allebei hun eigen specialiteiten. Ik snorkel al zo lang ik mij dat kan herinneren, maar toch, elke keer als ik ga snorkelen, word ik enthousiast. Aan de andere kant is duiken voor mij pure vrijheid. Duiken geeft je de mogelijkheid om naar grotere diepten te gaan met een 360-graden uitzicht. Voor snorkelen moet je in ondiepe water blijven, maar dat betekent niet dat er minder te zien!

Ecuador - Rog Snorkelen