Reistips Nieuw Zeeland

Avatar Reisspecialist Ad de Wit | 07 Apr 2020

 

Heb je plannen om binnenkort naar Nieuw-Zeeland te reizen of zelfs al een reis geboekt? Dan vertel ik je graag over mijn persoonlijke favorieten! Zelf heb ik in 2018 ruim vijf weken door dit prachtige land gereisd en in die tijd heeft het land een plekje in mijn hart veroverd. De overweldigend mooie natuur, ontelbare uitzichtpunten en de vriendelijke lokale bevolking maken deze bestemming tot een heerlijk land om te ontdekken.

Nieuw-Zeeland is het hele jaar door een mooie reisbestemming met een heerlijk zeeklimaat. In de milde wintermaanden juli & augustus komen de skigebieden tot leven en de warme zomermaanden december tot en met februari zorgen voor een piek in het toerisme. Wat mij betreft zijn de beste maanden om Nieuw-Zeeland te bezoeken: oktober, november & maart, april. De temperatuur ligt dan rond de 20 graden en het is gemiddeld droger dan in de Nieuw-Zeelandse zomer. Daarnaast zijn de prijzen in deze maanden van accommodaties en vervoer aanzienlijk lager dan in de drukke zomermaanden en houd je een mooi zakcentje over voor al het leuks ter plaatse!

Een bezoek waard: Dunedin & Otago Peninsula

Dunedin is vaak een stad waar men maar één nacht verblijft om vervolgens door te reizen richting Mount Cook of de andere kant op richting Te Anau. Het is echter zeker de moeite waard om hier een nacht extra te verblijven om de omgeving te ontdekken! Zo maakte ik vanuit het historische treinstation in Dunedin een prachtige treinreis door de Taieri Gorge met tal van kleine bergtunnels. Ook een bezoek waard is Otago Peninsula, het schiereiland is de thuishaven van vele pinguïns en zeeleeuwen die zich verschuilen tussen de rotsen en in de duinen bij Sandfly Bay. Een korte wandeling door de duinen brengt je naar een baai waar je met goed geluk ’s-Werelds kleinste ‘Little Blue’ pinguïn kunt bewonderen. Houd wel altijd gepaste afstand tot deze dieren in hun natuurlijke omgeving! Het schiereiland zélf staat garant voor panoramische uitzichten en prachtige routes. Het is ook mogelijk om op Otago Peninsula zelf te verblijven, mits je er snel bij bent, want er zijn slechts enkele accommodaties in deze bijzondere, natuurrijke omgeving.

Sandfly Bay

Excursie tip: Hobbiton Movie Tours

Normaal gesproken ben ik de avonturier die het liefst het onontdekte ontdekt, wat absoluut kan in Nieuw-Zeeland, maar soms is het niet erg om met de kudde toeristen mee te gaan en gewóón in de rij te gaan staan voor die ene foto. Hobbiton, misschien wel een van de meest toeristische en georganiseerde plekken in Nieuw-Zeeland en voor mij weer een ervaring die ik niet had willen missen! Met een groep wandel je door The Shire, het magische land van de Hobbits en de filmset van zowel de Lord of the Rings als de Hobbit films. Tijdens de rondleiding hoor je grappige anekdotes en zie je alle Hobbit huisjes van dichtbij. Wat ontzettend gaaf om hier rond te lopen en ondanks dat we met z’n allen in de rij staan om dé foto te maken bij de Hobbit Hole van Bilbo Baggins, waan ik mijzelf bijna een filmster! Dus JA! In sommige gevallen mag je een uitzondering maken en de toerist uithangen.

Hobbiton

Wandelen in Nieuw-Zeeland

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Nieuw-Zeeland bij uitstek geschikt is om te wandelen. Je kunt hier kiezen uit meerdaagse hikes of kortere wandelroutes. Wat ik heel fijn vond is dat de meeste wandelroutes goed aangelegd zijn. Overal vind je houten boardwalks die met ijzeren draden bespannen zijn zodat het ook bij regen goed te bewandelen is. De Tongariro Crossing is één van de mooiste dag wandelingen ter wereld maar met 19 km lang wel een wandeling voor mensen met een goede conditie. Op het Noordereiland raad ik aan om de wandeling te doen naar Cathedral Cove vanuit Hahei. Deze wandeling duurt heen en terug circa twee uur en brengt je naar een verscholen strand met een mooie rotsdoorgang. Houd hier wel de getijden in de gaten, want met vloed is de doorgang niet begaanbaar. Ook op het Zuidereiland zijn meerdere mooie wandelingen te maken. Vanuit Wanaka is de Roys Peak wandeling een aanrader (foto onder). Ook hier is wel enige fitheid vereist, want deze wandeling gaat 8 km omhoog. Het uitzicht bovenop de berg is de wandeling, van heen en terug 5 uur, echter meer dan waard. Een hele fijne wandeling bij Mount Cook is de Hooker Valley Track. Deze vlakke wandeling van heen en terug 3 uur gaat over drie hangbruggen tot aan de uitlopers van de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mount Cook. Je begint deze wandeling vanaf de White Horse Hill Campground, wat overigens voor reizigers met een camper de perfecte plek is om tussen krakende gletsjers en een fonkelende sterrenhemel te overnachten. Tip: begin vroeg in de ochtend aan deze wandeling zodat je als een van de eersten het pad kunt lopen!

Roys Peak

Met de auto of camper?

Je kunt Nieuw-Zeeland bezoeken met een auto en accommodaties of met een camper. Qua prijs maakt het niet zoveel uit welk vervoersmiddel je kiest, een auto is voordeliger dan de camper, maar accommodaties zijn weer wat duurder dan een campground. Mijn advies is dan ook om een manier van reizen te kiezen die écht bij je past. Ik wilde zelf ontzettend graag een keer met een camper op pad en dus boekten mijn man en ik een kleine camper om zo Nieuw-Zeeland te ontdekken. Met een camper raad ik aan om de eerste dagen niet te ver te rijden, omdat het rijden aan de linker kant van de weg even wennen kan zijn. Daarnaast lijken de reisafstanden soms kort, maar door de bochtige- en heuvelachtige wegen duurt het reizen vaak wat langer. Wij overnachtten de eerste nacht in Piha, een klein plaatsje aan de kust op ongeveer een uur rijden vanaf Auckland.

Campertip:

Mijn persoonlijke favoriet is de Britz Venturer 2+1 Plus. Deze camper is perfect voor twee volwassen en één kind of voor twee volwassenen die iets meer ruimte willen. De passagiersstoel kan omgedraaid worden waardoor je ook voor in de camper een zitje kunt maken en je dus niet steeds het bed achterin hoeft op te bouwen tot zithoek. Goed om te weten is dat wildkamperen in Nieuw-Zeeland op sommige plekken is toegestaan mits duidelijk aangegeven en alleen wanneer je over een toilet in het voertuig beschikt.

Campingtip:

Met een camper kun je kamperen op gerenommeerde campings van bijvoorbeeld de Top 10 keten of Kiwi Holiday Parcs maar daarnaast kun je ook gebruik maken van campgrounds van het Department of Conservation. Dit zijn basic campgrounds met beperkte faciliteiten die vaak wel op de mooiste plekjes gelegen zijn, midden in de natuur. Bij een plaatselijke I-site haal je de gratis folder met daarin alle DOC campgrounds en de faciliteiten per kampeerplek. Zo heeft de ene campground een toilet en douche terwijl de andere bijvoorbeeld alleen een toilet heeft. Een van de mooiste DOC campgrounds waar ik zelf heb overnacht is de campsite bij Lake Okareka, op het Noordereiland in de omgeving van Rotorua. Eerder noemde ik al de White Horse Hill campground, deze camping op het Zuidereiland is ook een van de mooiste DOC campgrounds en vanwege de ligging ideaal om de omgeving van Mount Cook te ontdekken.

Britz Explorer - campground

Wil je nog meer reistips of informatie over Nieuw Zeeland? Neem dan gerust contact met ons op, ik en mijn collega’s helpen je graag!