Op reis door Indonesië: Java, Bali & Gili eilanden

Avatar Reisspecialist Ad de Wit | 20 Aug 2020

Indonesië is een prachtige bestemming, zowel voor de reiziger die niet eerder in Azië is geweest áls voor de ervaren globetrotter die op zoek is naar cultuur en natuur in één reis. Al weer enkele jaren geleden bezocht ik de eilanden Java en Bali en in deze blog neem ik je graag mee terug op onze reis zodat je meteen een mooie voorbeeldroute hebt!

Java

Onze reis begint in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië en meteen een wereldstad met een rijke, niet altijd even rooskleurige geschiedenis. In de oude Batavia haven vind je nog de houten VOC schepen terug en het is de moeite waard om hier met een gids door de haven te wandelen en aan boord te gaan van een van de schepen. Vanuit de haven lopen we richting het Fatahillah plein en onderweg genieten we van een koel drankje in de bar van het Maritiem Museum. Buiten bij het Fatahillah plein raken we aan de praat met een Indonesiër met familie in Nederland. Hij biedt aan om ons rond te leiden door het Wajang Museum vol Wajang poppen. Wajang betekent letterlijk schaduw of schim en het staat symbool voor het poppenspel waarbij gespeeld wordt met de schaduw van de poppen.

De volgende dag vertrekken we met de trein, met een tussenstop en overnachting in Bandung waar we een bezoek brengen aan een Angklung muziekschool,  naar Yogyakarta. Na het drukke en chaotische Jakarta vind ik dit een hele fijne plek met veel leuke bezienswaardigheden! We verblijven drie nachten in een hotel in de Jalan (straat) Sosrowijayan, een zijstraat van de grote Jalan Malioboro met veel restaurants en winkels in de buurt. Met de fietstaxi laten we ons naar het Taman Sari brengen. Door een wirwar van kleine steegjes, over trappetjes en langs mini winkeltjes banen we ons een weg naar dit waterkasteel wat vroeger dienst deed als badhuis van de sultan. Wanneer je in Yogyakarta bent mag een bezoek aan de beroemde tempelcomplexen Borobudur en Prambanan natuurlijk niet ontbreken! Vroeg in de ochtend vertrekken we per bus naar de Borobudur, zó vroeg dat we als eersten naar binnen mogen en de opkomende zonnestralen als een gouden gloed over de vele stupa’s zien vallen. Na een flinke tijd rondgewandeld te hebben over de negen etages tellende boeddhistische tempel gaan we met de bus verder naar het Prambanan tempelcomplex. Dit hindoeïstische complex is qua uiterlijk werkelijk het tegenovergestelde van de Borobudur en bestaat uit meerdere losse tempels waarvan de sierlijke toppen al van veraf te zien zijn. De drie grootste tempels op het complex zijn gewijd aan de Hindu-goden Shiva, Brahma en Vishnu. Ondanks de vele toeristen vond ik deze tempels écht fantastisch mooi en indrukwekkend.

borobudur 2 Prambanan

We vervolgen onze reis naar een van de letterlijke hoogtepunten: de Bromo vulkaan. We zijn al voorbereid op de ruim 10 uur durende rit in een redelijk krakkemikkig busje en bij aankomst blijkt dat onze gids ons hotel vergeten was te bevestigen (geen zorgen, als wij dit voor je boeken dan gaat dit uiteraard goed!) waardoor we verblijven in een kleine homestay met jawel, een hurktoilet. Daar kan ik toch maar moeilijk aan wennen. Gelukkig is de nacht op onze kleine kamer maar kort, want rond 04 uur ’s ochtends vertrekken we met een jeep naar de top van een nabijgelegen berg waar hét uitzichtpunt is en we genieten van een prachtige zonsopkomst op de vulkaan. Zo één waar mensen voor klappen als het voorbij is. (tip: maak een foto van het nummerbord van je jeep, want je bent niet de enige op de berg) Vervolgens rijden we naar de vulkaan zelf en klimmen we naar de kraterrand.

Met nog een overnachting bij de Ijen krater en een wandeling naar de krater zelf, écht een aanrader, laten we ons afzetten bij de ferry die ons van Ketapang naar Gilimanuk op Bali brengt. Aldaar staat er weer een busje voor ons klaar dat ons verder brengt naar onze eerste stop op Bali: Lovina.

Ijen Krater bromo

Bali

Wat een verademing is het om op Bali aan te komen. Java is cultureel gezien een prachtig eiland maar het moet gezegd worden, de lucht is er niet heel schoon, tenminste, dat was het toen niet. Op Bali lijkt alles veel groener, de lucht schoner en de sfeer relaxter. In Lovina verblijven we maar één nacht. Voor de vroege vogels kun je hier ook het water op om dolfijnen te spotten.

De volgende dag laten we ons naar het binnenland rijden. Met mooie stops onderweg bij de Gitgit watervallen en bij het Bratan meer komen we aan in Ubud, naar mijn idee een van de leukste plaatsen op Bali. Ons hotel, het Pertiwi Resort & Spa (foto’s), kijkt aan de ene kant uit op de rijstvelden en aan de andere kant stap je zo de beroemde Jalan Monkey Forest op. Met infinity pool en een ontbijt met vijf verschillende soorten pannenkoeken vinden we het er zó fijn dat we blij zijn dat we hier drie nachten mogen slapen. In en om Ubud is van alles te doen! Mijn tip, ga fietsen door de rijstvelden en geniet bij een lokale Warung van heerlijke verse juices en een top uitzicht op de groene rijstterrassen. Met een scooter verkennen we de omgeving en bezoeken we de Goa Gajah tempel en de Pura Tirta Empul tempel. In Ubud kun je ook terecht voor kookworkshops of voor een ontspannende Balinese massage.

Pertiwi Ubud Pertiwi Ubud tuin

Na ons heerlijke, luxe verblijf in Ubud is het tijd om de groene natuur te verruilen voor de blauwe wateren en tropische eilanden. Nusa Penida is een populair eiland maar wij kozen voor de welbekende Gili’s. Met een speedboot varen we in ongeveer 1,5 uur naar Gili Air waar we twee nachten verblijven en genieten van het strand om vervolgens de oversteek te maken naar het drukkere Gili Trawangan, ook wel Gili T genoemd. Gili T is met name onder jongeren een geliefd eiland met veel café’s en bars en dus besloten wij om aan de rustigere noordkant te verblijven. De Gili’s staan bekend om de vele schildpadden die de wateren om de eilanden bevolken en ook wij gaan op zoek naar deze sierlijke zwemmers! Tijdens het snorkelen wordt het ineens een stuk dieper, voor diegenen die Finding Nemo kennen, een soort ‘drop off’. Wat ons betreft dé ideale plek om schildpadden te zoeken, want daar zitten ze vast! Na bijna een uur snorkelen zonder schildpad besluiten we terug te zwemmen en wat te gaan eten, en wat denk je, de schildpadden zwemmen vrolijk rond in het ondiepe water dat wij al die tijd achter ons hebben gelaten! Nog ruim een half uur stellen we onze lunch uit en deinen we op de golven mee met deze vriendelijke zeebewoners, super bijzonder. Bij Karma Kayak genieten we, met de voeten in het zand, van een heerlijke maaltijd, een flinke kan Sangria en een prachtig uitzicht op de ondergaande zon en de op Bali gelegen vulkaan Gunung Agung. Wát een topreis!

rijstvelden Gili Air

We eindigen ons Indonesië avontuur met een overnachting in het luxueuze Puri Santrian in Sanur waar we met een verfrissend doekje en een zoete cocktail welkom worden geheten. Onze kamer ligt in de tropische tuin en heeft uitzicht op het zwembad. ’s Avonds genieten we tijdens het diner nog van een Balinese dansvoorstelling en lopen we nog een stukje over het strand voordat we de volgende dag vanuit Denpasar via Jakarta weer naar huis vliegen.

 

Dit is een voorbeeldroute die we in een kleine drie weken hebben afgelegd en we hebben lang niet alles gezien op Java en Bali. Wil je nóg meer buiten de gebaande paden? Dat kan natuurlijk ook! We helpen je graag om jouw droomreis samen te stellen. Bekijk hier ons reisaanbod naar Indonesië.