Met de camper door Canada

Avatar Reisspecialist Inge Ooms | 02 Apr 2021

Zoek je iets anders in Canada dan de grote toeristenmassa in het westen of de grote steden in het oosten, dan is de noordelijke provincie Nova Scotia de place to be! Afgelopen juni mocht ik mee op een studiereis naar dit nog onontdekte stukje Canada. Ik heb een week rondgereisd en kan je dus de volgende tips meegeven.  

Natuurlijk kent iedereen wel  Canada, maar Nova Scotia is wat minder bekend. Nova Scotia is een provincie en ligt in het noordoosten van dit grote land. In ongeveer 12 uurtjes vlieg je naar Halifax, de hoofdstad van deze provincie. Vanuit Amsterdam zijn er geen directe vluchten en zul je wel een overstap moeten maken. Vaak is deze overstap in Toronto of Montreal. De beste reistijd is vanaf mei tot en met september. In deze zomermaanden zijn de temperaturen het aangenaamst.  

Accommodatie tip - camper  

Ook dit stukje van Canada is zeker goed te doen met de camper. Er zijn vele leuk campgrounds in het gehele gebied aanwezig. Het was voor mij de eerste keer met de camper en ik moet zeggen het smaakt naar meer. Ik vind het ‘soort van’ kamperen maar met toch van alle gemakken voorzien erg prettig en een tikkeltje avontuurlijk. Wij hadden zelf niet de grootste camper, maar prima voor 2 personen. Uiteraard kun je het zelf zo gek maken als je wilt, er zijn simpele campers voor 2 personen tot een camper te grootte van een touringcar met flatscreentv, grote zithoek en keuken en daarnaast nog een groot 2-persoonsbed.  

Camper Canada foto 1

Lunenburg  

Tijdens je rondreis door Nova Scotia is een stop en overnachting in het havenplaatsje Lunenburg zeker de moeite waard. Lunenburg ligt op ongeveer vijf kwartier rijden van Halifax. Het is maar een klein stadje met nog geen 2500 inwoners, maar heeft een zeer rijke geschiedenis. Lunenburg werd namelijk in 1753 gesticht als eerste Britse nederzetting buiten Halifax. In 1995 is deze historische stad door de Verenigde Naties uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, dit omdat er veel gebouwen uit de achttiende eeuw bewaard zijn gebleven. Wij hebben een erg leuke rondleiding gehad van een van de vele gidsen daar. Zij heeft ons het kleurrijke centrum laten zien en vele interessante verhalen verteld. Zo kregen we echt een inkijkje in de geschiedenis van dit historisch plaatsje.  

Camper Canada foto 2

Kejimkujik National Park  

Ook in Nova Scotia kun je prachtige natuur vinden. Neem nou het Kejimkujik National Park. Dit National Park is naast een mooie wildernis tevens ook een Historic Site. Er zijn namelijk tientallen archeologische vindplaatsen die een kijkje geven in de levenswijze van de vroegere bewoners, de Mi'kmaq-indianenSlechts een klein deel van het park is te bereiken per auto of camper. De rest van het park dien je te voet of per kano af te leggen. Dat maakt dit park natuurlijk tot een uitstekende gelegenheid om prachtige wandelingen te maken. In het park zijn tientallen wandelroutes uitgezet, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Deze wandelroutes vind je allemaal bij het bezoekerscentrum. Wij hebben tijdens het bezoek aan dit park een deel afgelegd per kano. Het park bestaat namelijk ook uit een uitgebreid systeen van rivieren en meren, die duizenden jaren geleden al bevaren werden door de Mi'kmaq-indianen. Lekker dobberend op het water, genietend van de natuur en de wildlife om je heen is dit ook zeker een aanrader 

Camper Canada foto 3

Cabot Trail  

Toch wel het echt hoogtepunt van de reis en van de provincie Nova Scotia is de zogenoemde Cabot Trail. De Cabot Trail is een prachtige kustweg die loopt langs de gehele noordkust van het Cape Breton Island. De route brengt je door bekoorlijke dorpjes, langs prachtige landschappen en uitzichtpunten. Het wordt dan ook niet voor niets één van de ‘Best Roadtrips of the World’ genoemd. Wij hebben een overnachting gemaakt in Cheticamp, waardoor we de volgende dag de gehele dag de tijd hadden om deze prachtige route te rijden. Eindpunt van deze dag was Ingonish. In deze twee plaatsen vind je ook de informatiecentra waar je een vergunning kan halen om het park in te kunnen rijden en ook veel informatie en kaarten over de verschillende uitkijkpunten en wandelroutes. Want aan deze Cabot Trail ligt het Cape Breton Highlands National Park, waar je dus vele prachtige wandelingen kunt maken. Ook weer variërend in lengte en zwaarte. Dat is ook precies wat we deze dag gedaan hebben. Kaart erbij gepakt en diverse wandelroutes uitgekozen. We liepen door prachtige natuur, hebben onderweg nog een eland gezien en echt genoten van de prachtige uitzichten.  Je reis door Nova Scotia kan gewoon niet zonder minimaal een dag de Cabot Trail te rijden.  

Camper Canada foto 4