Cross je mee door Kos?

Avatar Reisspecialist Indy van Overbeek | 03 Jul 2021

Kos is toch een echt fietseiland? Hier heb je toch helemaal geen auto nodig. Jawel! Rondom Kos-stad kun je prima fietsen alleen het eiland heeft zoveel meer om te ontdekken per huurauto. Maar ik kan toch ook een excursie reserveren? Dat kan zeker, alleen hoe leuk is het om je eigen planning te maken en zelf de mooie pareltjes te spotten die Kos te bieden heeft. Graag wil ik je meenemen in onze route.

Vanuit Amsterdam vlieg je binnen 4uur rechtstreeks naar Kos. Daar aangekomen kun je direct je huurauto ophalen zodat je de hele vakantie de tijd hebt om alle mooie plekken van Kos op eigen gelegenheid te ontdekken. Een ander voordeel hiervan is dat je direct naar je accommodatie rijdt en je niet eerst met de bus langs vele andere hotels moet.  Helaas hadden wij maar 1 dag beschikking over een huurauto.

Met onze heerlijk gekoelde Toyota (Leve de airco!) rijden we allereerst richting het toeristisch dorpje Tigaki. Een klein gezellig dorpje met een heerlijk zandstrand. Hier parkeren we onze auto en in 10 minuten wandelen we naar de zoutpannen van Alikes. Vroeger werd hier zout gewonnen maar dit is kostentechnisch niet meer interessant. In de zomermaanden vind je hier nu dus een zoutmeer wat in de zomermaanden helemaal droog valt. Ben je een echte vogelspotter? Dan moet je hier in de winter zijn, dan overwinteren hier namelijk verschillende watervogels zoals flamingo's.

Kos1

Helaas hebben wij geen flamingo's gespot maar niet getreurd we rijden via de kust door richting de andere kant van het eiland. Onderweg komen we leuke plaatsjes tegen zoals AntimachiaHier vind je het échte Griekenland. Uiteindelijk komen we op de hoofdweg uitHet fijne aan auto rijden in Kos is dat er maar 1 hoofdweg is die vanaf Kos-Stad naar Kefalos loopt. Mocht je dus de weg kwijt raken dan is het een kwestie van de hoofdweg vinden en het komt helemaal goed!

We komen Agios Stefanos tegen, hier vind je de bijzondere combinatie, een ruïne bekijken terwijl je aan het zwemmen bentDeze ruïne staat op de rotsen direct aan de kust, er staan geen hekken omheen waardoor het voormalige katholieke kerkgebouw vrij te bezoeken is.

Kos2

Na een heerlijke duik rijden we door naar Kefalos. Weer een leuk Grieks dorpje. Naast het prachtige uitzicht hebben we hier een hele leuke Griekse taverne gevonden waar we een verkoelend drankje drinken en genieten van een vers zelfgemaakt plakje cake. Ondertussen waren ze de lunch aan het voorbereiden maar helaas moesten wij onze route vervolgen. wat een heerlijke geuren kwamen er uit de keuken!

In eerste instantie wilden wij graag nog verder rijden richting Agios Mamas, wij hadden hier helaas geen tijd voor maar wanneer je meerdere dagen de beschikking over de huurauto hebt moet je hier zeker een dagje voor uittrekken.

Wij zijn vervolgens op zoek gegaan naar de prachtige stranden van Kos! Je vind er vele heerlijke stranden waar je kan genieten van de rust onder het genot van heerlijk Griekse eten of actief kan zijn met bijvoorbeeld een bananenboot of parasailen op het toeristische Paradise Beach. Wij hebben besloten om te stoppen bij het minder drukke Camel Beach. Hier vind je het gelijknamige restaurant Camel. Wat een geweldig uitzicht! Hier hebben we heerlijk geluncht en indien gewenst kun je via een zandweg naar beneden rijden en een frisse duik in de zee nemen. 

Kos3

Wij willen graag zoveel mogelijk in 1 dag zien dus kiezen ervoor om de bergen in te gaan. Pagina-eindeJaja, je leest het goed. In Kos heb je inderdaad bergen, en ik kan je vertellen, het is de moeite waard! Wat een uitzichten vind je hier. We rijden door Pyli naar Oud-PyliWe parkeren onze auto onderaan de trappen en starten aan de wandeling omhoog. TIP! Neem goede wandelschoenen mee, de trappen kunnen glad zijn en je dient goed ter been te zijn. Onderweg komen we berggeiten tegen en buiten adem komen we boven aan. Maar het is het waard, wat een uitzicht over het hele eiland! Hierboven vindt je een leuke taverne waar je iets kunt eten en/of drinken. Houdt er wel rekening mee dat je alleen contant kan betalen.

Na een gladde tocht naar beneden komen we weer terug bij onze huurauto. Indien je genoeg tijd hebt kun je ook nog de andere kant op wandelen om andere ruïnes te bezoeken. Wij besluiten om door te rijden naar Zia. 1 van dé bezienswaardigheden van Kos die je gezien moet hebbenHet is inmiddels wel erg toeristisch maar je vind hier veel winkeltjes met lokale producten. Ook hier hebben wij hebben weer heerlijk wat gedronken en genoten van een wederom geweldige uitzicht.

Kos4

Snel door naar Asklepieion 1 van de archeologische bezienswaardigheden. Dit was de medicijnenschool van Hippokrates en pas aan het begin van de 20e eeuw ontdekt. Hier werd voor het eerst de eed uitgesproken en hierna nog duizenden keren herhaald.

Na een wandeling rijden we naar onze laatste stop! Embros Therme, de thermale bron van Kos. Het bijna vijftig graden warme bronwater stroomt uit de rotsen. Toegang is gratis en wij vonden dit een leuke manier om de dag mee af te sluiten.

Eigenlijk is 1 dag een huurauto veel te kort en dien je al deze bezienswaardigheden op te splitsen zodat je een week lang elke dag op je gemak een stukje van Kos kan ontdekken. Wat een veelzijdig eiland.Natuur, cultuur, strand en heerlijk eten!

Genieten hierYAMAS!