Als reizen buiten Europa weer mag... ga veilig op reis met deze tips

Avatar Reisspecialist Ad de Wit | 07 Jul 2020

Wij kijken er enorm naar uit, het beslissende woord dat ook reizen buiten Europa weer is toegestaan. Want als we eerlijk zijn, dan zijn er zeker een aantal verre bestemmingen die veiliger zijn en veel minder corona besmettingen kennen dan enkele Europese landen waar we alweer naartoe mogen. We kunnen niet wachten om deze bestemmingen weer aan jou te laten zien!

Kenia en Tanzania zijn al klaar om vanaf 01 augustus toeristen te ontvangen, als het mag... Sri Lanka heeft zich uitstekend voorbereid en alle accommodaties zijn voorzien van hygiëne maatregelen om de veiligheid van bezoekers te garanderen, als het mag... Dubai heeft de grenzen opengesteld vanaf 07 juli en toeristen zijn welkom! Als het mag...

En zo zijn er nog diverse bestemmingen die heel druk bezig zijn om zich klaar te maken voor jou, de ontdekkende reiziger die straks oh zo welkom is wereldwijd! Laten we ervoor zorgen dat ook wij klaar zijn, klaar voor het moment waarop oranje, geel wordt en de wereld weer open gaat! Hieronder geven we je wat tips, want het 'nieuwe reizen' ziet er wel een beetje anders uit dan dat we gewend zijn.

Ga veilig en onbezorgd op reis!

Graag informeren wij je over de veranderingen/maatregelen die door de overheid en de luchtvaartsector zijn genomen om veilig vliegen mogelijk te maken. Deze hebben betrekking op de voorbereiding, wijzigingen op de luchthaven, tijdens de vlucht en bij aankomst op je bestemming. Zorg dat je alle informatie goed doorleest en raadpleeg regelmatig de website van de luchthaven, de uitvoerende luchtvaartmaatschappij en Nederland wereldwijd voor meer informatie over de actuele coronamaatregelen.

Vliegtuig

Voorafgaand aan een vlucht

Stoelreservering Reserveer je stoel tijdig.

Online inchecken Check indien mogelijk uiterlijk 24 uur voor vertrek online in om zo contactmomenten op de luchthaven te verminderen.

Gezondheidsverklaring Vul een gezondheidsverklaring in. Het meenemen van een gezondheidsverklaring is verplicht voor alle passagiers die vanaf, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen. Dit document kun je zelf printen via https://lci.rivm.nl/stappenplan/gezondheidsverklaring, invullen en meenemen naar de luchthaven. Dit formulier wordt over het algemeen ook uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen. Voor sommige landen moet er vooraf op een speciale website een gezondheidsverklaring ingevuld worden. Raadpleeg hiervoor jouw reisspecialist.

Mondkapjes Zorg voor mondkapjes voor de heen- en terugreis. De mondkapjes moeten de mond en neus volledig bedekken. Deze dien je verplicht te dragen tijdens het in- en uitstappen en aan boord van het vliegtuig. Raadpleeg de luchtvaartmaatschappij om erachter te komen vanaf welke leeftijd het verplicht is om een mondkapje te dragen. Zo is het bij som verplicht vanaf 6 jaar en bij andere airlines vanaf 13 jaar. Let op dat het vervangen van de mondkapjes na vier uur verplicht is op lange vluchten.

Regels rondom handbagage

Neem alleen een klein stuk handbagage (rug-, hand- of laptoptas) per persoon mee aan boord. Houd er rekening mee dat deze moeten worden geplaatst onder de stoel voor je. Om bewegen aan boord te beperken worden de bagagebakken minimaal gebruikt (alleen voor medische of speciale bagage). Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mogen geen trolleys aan boord en is het verplicht om deze in te checken bij de balie. Dit kan al dan niet gratis zijn. Raadpleeg de luchtvaartmaatschappij voor de juiste afmetingen en gewicht.

Op de luchthaven

Wij raden aan om tijdig aanwezig te zijn op de luchthaven. De basisregels waar je zich elke dag aan moet houden gelden ook als je op reis gaat. Passagiers met coronaklachten worden niet toegelaten tot de luchthaven. Houd je aan de hygiëneregels en houd daarnaast afstand op de luchthaven en aan boord. Het is mogelijk dat je lichaamstemperatuur wordt gemeten. Volg altijd de looproutes en instructies van de luchthavens. Houd rekening met een beperkte opening van restaurants of winkels. Het in- en uitstappen kan mogelijk langer duren. Dit gebeurt namelijk zo veel mogelijk per zone, je zone wordt omgeroepen en vervolgens mag je boarden. Daarnaast kan er worden gevraagd om de boardingpass zelf te scannen. Let op dat voor elke luchthaven andere regels kunnen gelden. Op de meeste luchthavens is ook het dragen van een mondkapje verplicht.

Luchthaven - Aankomst zonsondergang

Tijdens de vlucht

Het risico op besmetting aan boord is laag doordat de lucht aan boord steeds opnieuw wordt ververst. De HEPA-filters maken de lucht vrij van ziekteverwekkers. De combinatie van goede ventilatie, luchtfilters en de droge lucht beperkt het risico op verspreiding van het virus. Aan boord worden extra hygiënemaatregelen genomen om te zorgen dat alles schoon blijft en de cabinebemanning is goed getraind. De vliegtuigen worden telkens opnieuw grondig gereinigd. Aan boord worden de contactmomenten zo veel mogelijk beperkt tussen passagiers en medewerkers. Blijf zo veel mogelijk op je stoel zitten. Wil je gebruik maken van het toilet, blijf dan zitten tot dat het toilet vrij is en wacht niet in de gangpaden. De service aan boord zal anders zijn dan je gewend bent. Het kan zijn dat je keuze hebt uit een kleiner assortiment ook is het mogelijk dat je alleen contactloos kunt betalen. Bekijk hiervoor ook de richtlijnen van jouw luchtvaartmaatschappij online. Ten slotte volg altijd de instructies van de crew.

Op de bestemming

Controleer kort voor vertrek welke lokale regels en maatregelen gelden op jouw bestemming. Informeer je goed en volg altijd de lokale instructies. Soms heb je bijvoorbeeld aanvullende documenten nodig, of is een mondkapje in dat land verplicht. Raadpleeg de website www.nederlandwereldwijd.nl voor de actuele informatie op jouw bestemming.

 

Met bovenstaande tips zijn we er zelf zo goed als mogelijk klaar voor om weer te reizen maar we begrijpen het ook als je het dit jaar liever even uit stelt. Maar wie weet volgend jaar wel of zelfs al in 2022? Houd onze website in de gaten, want in de volgende blog vertellen we je over de mogelijkheden van het boeken van een reis met 'Corona-annuleringsgarantie!'