5 x Must do excursies in Argentinië

Avatar Reisspecialist Ad de Wit | 21 Sep 2020

Argentinië is een van de bestemming die we sinds kort aan ons aanbod hebben toegevoegd en niet voor niets, want het is een zeer divers land met een prachtige, soms zelfs ruige natuur. Hoge (besneeuwde) bergtoppen, diepe meren, uitgestrekte vlaktes, wijngaarden, tropische jungle, een wereldstad als Buenos Aires en een enorme biodiversiteit. Voeg daar de temperamentvolle bevolking en de overheerlijke keuken aan toe en je hebt een typische Best of Travel bestemming!

Argentinië - El Calafate 2

Argentinië is een uitgestrekt land met een tegenovergesteld klimaat dan dat we hier in Nederland kennen. De winters zijn er in het Zuiden behoorlijk koud en in het Noorden heerst juist weer een tropisch klimaat. Het is dan ook goed om de seizoenen goed af te wegen; wat wil je graag zien en in welke periode kun je dan het beste gaan? Zo is het uiterste Zuiden, Ushuaia, het beste te bezoeken in de Argentijnse zomermaanden. Vanaf april wordt het hier écht koud. Wil je walvissen zien bij Peninsula Valdes? Dan is juli tot half december hiervoor de beste tijd. De Magellan pinguins bij Punta Tombo laten zich juist weer zien van half september tot half april.

Tijdens mijn studiereis door Argentinië bezocht ik in tien dagen vier locaties met vijf binnenlandse vluchten. Hierdoor heb ik de hoogtepunten kunnen zien, maar als ik een advies mag geven dan raad ik aan om er toch iets meer tijd voor uit te trekken ;). Hieronder vind je een aantal gave excursies die niet mogen ontbreken tijdens een reis door dit fantastische land!

Fietsen in Buenos Aires

De meeste reizen door Argentinië beginnen en eindigen in Buenos Aires, want dat is tenslotte de wereldstad waar je met bijvoorbeeld KLM rechtstreeks op kunt vliegen. Je kunt door het centrum van Buenos Aires prima wandelen, maar de leukste manier om de diverse wijken in de stad te verkennen is door met een gids te gaan fietsen. Een transfer bracht me naar het beginpunt waar een uitstekende mountainbike voor me klaar stond. Met een jonge, Engelstalige gids fietste ik naar Puerto Madero, het moderne havengebied met de Iconische, sierlijke witte brug die een excentrieke weerspiegeling vormt van de beroemde Tangodans. We steken over en fietsen zo een natuurgebied in, grenzend aan de Rio de la Plata. Vervolgens fietsen we door de kleurrijke straten van La Boca, waar de Tango op de pleinen gedanst wordt, en langs het beroemde voetbalstadion. Via de wijk San Telmo en het grote Plaza de Mayo, waar je het iconische balkon van ‘Casa Rosada’ kunt zien vanwaar Evita Peron het volk toesprak, fietsen we terug naar het centrum waar een transfer op me wacht om me terug te brengen naar mijn hotel.

Argentinie - fietstour

Iguazú watervallen

Het tropische noorden van Argentinië, een must visit tijdens een rondreis én een bucketlist item: 4 stempels in je paspoort op één dag! Op de grens met Brazilië vind je hier de wereldberoemde Iguazú watervallen. Het klinkt cliché en toeristisch maar toch mag een bezoek aan deze watervallen niet ontbreken. Je kunt de watervallen prima op eigen gelegenheid bezoeken, maar persoonlijk vond ik het fijn om vervoer te hebben ernaartoe, zeker wanneer je ook de grens over gaat richting de Braziliaanse kant, want dan heb je te maken met de douane formaliteiten. Mijn tip is om het bezoek aan de falls te beginnen aan de Argentijnse zijde. Deze kant van de watervallen is enorm indrukwekkend, omdat je vlak langs de ruim 270 watervallen kunt wandelen over mooie paden. Én aan deze zijde kom je heel dicht bij de Devil’s Throat, met zo’n 82 meter de hoogste waterval; een nat pak gegarandeerd! De volgende ochtend bezocht ik met een gids, die voor de stempels in mijn paspoort zorgde op de heen- en terugreis, de Braziliaanse kant van de watervallen. In Argentinië loop je vlak langs de watervallen terwijl je in Brazilië een fantastisch overzicht hebt, wat mij betreft dus zeker de moeite waard om beide zijden te bezoeken!

Argentinië - Iguazu

Perito Moreno hike

Springen over gapende gaten in het ijs terwijl je in de verte het gedonder hoort van de ijsschotsen die loskomen van de gletsjerwand  en in het water neerkletteren, wie wil dat nou niet? Dit klinkt als een hele uitdagende excursie maar zelfs voor een angsthaas als ik is dit prima te doen en een fantastische ervaring! Je wandelt naar de voet van de gletsjer waar je vervolgens de ijzers onder de schoenen bindt. Onder begeleiding van twee ervaren hikers beklim je de uitwaaiers van de beroemde Perito Moreno gletsjer. Je wandelt en klautert over het ijs, ziet bijzondere ijsschachten en voelt je best een beetje klein als je omhoog kijkt over de uitgestrekte gletsjer. Na ongeveer 1,5 tot 2 uur wandelen eindigen we de hike met een echte whisky on the rocks met vers ijs gehakt uit de gletsjer, heerlijk!

Argentinie - glacier hike

4x4 Ushuaia

Tierra del Fuego, oftewel Vuurland is het ruige zuiden van Argentinië. Alles hier wijst erop dat je op het meest zuidelijk landpunt ter wereld bent. Hoge, soms onbegaanbare berggebieden, ruige wateren, het begin van de Pan American Highway, het meest zuidelijke postkantoor ter wereld, expeditieschepen die klaarliggen om te vertrekken richting Antarctica en het immense Beagle kanaal dat uitmond in de oceaan. Vanuit Ushuaia maakte ik een hele gave excursie per 4x4 door het ruige landschap. We rijden tussen de keien door een rivier, door bosachtig gebied en met continu de dramatische hoge bergen op de achtergrond. Onderweg bezoeken we een husky farm en genieten we van een typisch Argentijnse barbecue lunch. Een echte aanrader om de prachtige omgeving van Tierra del Fuego te ontdekken.

Argentinie - 4x4

Estancias in Patagonië

Wil je iets meer van het lokale leven zien in deze regio? Breng dan een bezoek aan een plaatselijke Estancia. Vanuit El Calafate zijn er diverse Estancias (Argentijnse boerderijen) die je kunt bezoeken. Het is mogelijk om een dagtocht te maken óf een verblijf van een of meerdere nachten te boeken. Op de Estancias ervaar je het leven van de gaucho’s, paardrijden, schapen scheren en per 4x4 de omgeving ontdekken. En vaak is de weg ernaartoe al even mooi, door de bergen of via een van de vele gletsjermeren al varende tussen de ijsschotsen door. Zelf bezocht ik Estancia Nibepo Aike waar ik te paard de omgeving verkende. Estancia Cristina en Estancia Helsingfors zijn eveneens bekende boerderijen waar je veel activiteiten kunt ondernemen.

Argentinie - paardrijden

Genoeg te beleven in Argentinië! We stellen graag jouw rondreis op maat voor je samen en kijk voor voorbeeldreizen alvast op onze Argentinië pagina.