Tico's en gallo pinto in Costa Rica

Avatar Reisspecialist Ad de Wit | 13 Aug 2020

Een bestemming die veel te bieden heeft, avontuur, pure natuur, inheemse diersoorten en tropische stranden; dat is Costa Rica. Voor mijn man en mij dé perfecte bestemming voor onze huwelijksreis in 2015. In deze blog neem ik je mee naar het land van de Tico’s, van Gallo Pinto en van Pura Vida! Wil je persoonlijke tips voor jouw reis naar Costa Rica op maat? Neem dan gerust contact met me op.

Wanneer ga je en wat neem je mee?          

Allereerst is het goed om te weten dat Costa Rica enkele droge maanden heeft, van januari tot en met maart/april, en het grootste gedeelte van het jaar een tropisch seizoen kent met flinke buien. Het land is namelijk niet voor niets zo mooi groen! Over het algemeen valt de regen als een flinke douche in de namiddag en is het de rest van de dag gewoon droog. Denk bij het kiezen van jouw reisperiode na over welke activiteiten je wilt doen of wat je precies wilt zien in Costa Rica. Snorkelen en duiken doe je namelijk het beste in de droge maanden, omdat regen zorgt voor troebel water. Wil je schildpadden zien in Tortuguero? Dan is juli tot september de tijd dat de moederschildpadden eieren komen leggen en september tot december de tijd waarin de kleine baby schildpadden de lange reis vanuit het ei naar de zee afleggen.

Wij reisden in september en oktober en hebben genoten van heerlijk warm weer. We hebben ook behoorlijk wat regen gezien maar vooral vroeg in de ochtend en laat in de middag, totaal geen belemmering voor onze reisplannen dus! Wat ons betreft een prima periode en de enorme schildpadden die in het donker de eieren leggen op het beschermde strand vond ik ontzettend bijzonder om te zien.

Voor elke periode geldt: neem goede wandelschoenen mee maar ook slippers! Pak luchtige kleding in, zwemkleding en een poncho of regenjas. Mijn dunne regenjas met capuchon vond ik heel fijn, want het kan dan wel regenen, maar koud is het zeker niet! Ik nam zelf ook sportkleding mee voor de langere wandelingen.

Costa Rica Arenal arenal4

Must Do: Corcovado National park, een dag uit ons reisdagboek

Vrijdag 02 oktober 2015 (zonnig weer!!) “Om half 7, nee wacht 06:00 uur zelfs worden we opgehaald. Met z’n tweetjes rijden we met chauffeur in een krakkemikkige personenauto zonder airco naar Sierpe, vanwaar onze excursie naar het paradijs vertrekt. We beginnen met een boottocht van ruim een uur door de mangrove en over open zee. En nee, geen relaxte boottocht maar gewoon vol gas! We komen aan op het strand van Drake Bay, dus op blote voeten met de schoenen om mijn nek springen we uit de boot. Op het strand begint onze eerste hike. Oscar, onze jonge gids (27 jaar) en een echte Tico, gaat voorop door de jungle en over het strand. We zien prachtige vogels, kleurrijke papegaaien, aapjes die zich te goed doen aan het sap van een kokosnoot en de helderblauwe zee die we continu op de achtergrond horen. Echt een paradijs op aarde! Terug bij de Ranger Station maakt Oscar voor ons een heerlijke lunch met vers fruit, rijst (het typisch Costa Ricaanse Gallo Pinto), sla en een soort tulband cake. Na de lunch maken we nog een tweede hike naar een waterval, Oscar gaat ons weer voor en met zijn staande verrekijker laat hij ons van alles zien én maakt hij ook nog eens de mooiste foto’s! We zien een miereneter die omhoog tegen een boom klimt en daar spontaan in slaap valt. Na een hike over rotsen, door modder en over boomstammen over het water komen we aan bij de waterval en nemen we een verfrissende duik. Achteraf komen we erachter dat er vlakbij de waterval waar wij zwommen een krokodil lag te zonnen, gelukkig hebben we die eerder niet gezien ….”

Costa Rica Corcovado Costa Rica Ara

De beste slaapplekken

Costa Rica is een bestemming waar je prima zélf kunt reizen en rijden. De wegen zijn door de vele regenval niet altijd even best dus we boeken altijd een 4x4 voor je! Zo kun je ook zonder problemen rijden naar het Borinquen Mountain Resort, een bijzonder mooie accommodatie in de bergen rondom de Rincón de la Vieja vulkaan. Wij verbleven hier in een Superior Bungalow met eigen veranda met hangmat. Een splinternieuwe adults only accommodatie vind  je in Puerto Viejo, dichtbij het strand. Het moderne, fris ogende Umami Hotel Garden & Spa (foto's) is in 2020 geopend en is de ideale plek om te genieten van de Caribische kust. Maar ook de prijsbewuste reiziger kan in Costa Rica uitstekend terecht in sfeervolle, typisch Costa Ricaanse accommodaties. Villas Rio Mar is een hele leuke accommodatie in het surfdorpje Dominical. De kleine huisjes verspreid over het park hebben een eigen veranda en de grote leguanen zijn er een graag geziene gast. Om er zeker van te zijn dat deze en andere accommodaties beschikbaar zijn raad ik aan om je reis van te voren vast te leggen. Zo weet je zeker dat je alle hoogtepunten ziet én brengen we je ook buiten de gebaande paden!

Costa Rica Umami Resort Costa Rica Umami 2

Excursietip: Nightwalk in Monteverde

Een van de mooiste regio’s in Costa Rica vond ik zelf het nevelwoud in Monteverde. De omgeving heeft hier iets mysterieus. Tijdens een hike door het nationale park wandelen we steeds hoger tussen de bomen tot we letterlijk in de wolken lopen. De wit/grijze mist trekt aan ons voorbij terwijl we genieten van de fluitende vogels en de kikkers die we hier en daar horen maar zonder gids niet echt zien. ’s-Avonds doen we een nightwalk en dat vond ik echt een aanrader! Ik ben zelf een held op sokken en tijdens de nachtelijke wandeling werden we welkom geheten door een grote, harige tarantula die zijn holletje probeert te beschermen. Je kunt je voorstellen dat mijn gil in het hele bos te horen was. Ook gifgroene slangen en schorpioenen komen we tegen en gelukkig ook wat vriendelijker ogende dieren zoals de bijzondere glaskikker en mijn favoriet, de luiaard! Deze interessante excursie boeken we al vanaf € 25,00 per persoon.

Quetzal

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Costa Rica. Het land kent ruim 900 vogelsoorten, de een nog mooier en kleurrijker dan de ander. Bekende vogels zijn de ara en de toekan maar ook kolibries kom je hier in alle soorten en maten tegen. De meest bijzondere vogel in Costa Rica is de quetzal. Deze kleurrijke vogel met sierlijke staart kom je tegen in Monteverde maar de grootste kans om de quetzal te spotten heb je in San Gerardo de Dota, in het broedseizoen van maart tot juli. Je moet er wel vroeg je bed voor uit, want de quetzal houdt niet van de zon en is dus vooral in de ochtend actief. Met een gids kun je op zoek naar dit mooie beestje, die je meestal terug vindt rondom wilde avocado bomen, want avocado's eten ze maar al te graag!

Costa Rica KolibrieCosta Rica Quetzal

Voor mij is Costa Rica een van de mooiste, pure bestemmingen die ik heb bezocht. De natuur is er ongerept en afwisselend, de dieren bijzonder en kleurrijk, de bevolking ontzettend vriendelijk en qua reizen een heerlijke bestemming om activiteiten af te wisselen met een verblijf aan een van de paradijselijke stranden. Meer weten? Ik help je graag om jouw reis naar Costa Rica samen te stellen! Klik hier voor ons reisaanbod en vergeet niet, alles is op maat aan te passen.

PURA VIDA!